szgyf_banner.jpg

20160926 Keresztespuszta Szureti mulatsag

„Adatik tudtára kicsinek és nagynak, kinek van még füle, kikiáltom annak! Az Úr 2016-ik esztendejében nem üldögélünk bánatosan, tétlen! Szóljon gyorsan mindenki sógornak, komának, eljött az ideje a szüreti mulatságnak.” – adta közhírré a szüreti bál eseményét a kisbíró, majd kezdetét vette a felvonulás a Baranya megyei Keresztespusztai Intézményben.

A szüreti bálok, felvonulások hagyománya a 18-19. századra nyúlik vissza, igaz, abban az időben a munka végeztével, jutalmul rendezték a mulatságot. A Keresztespusztai intézményben viszont hagyományosan szeptember közepén tartják e jeles ünnepet. A dolgozók és a lakók is nagy lelkesedéssel készültek a fesztiválra, az idős emberek közül többen tanácsokkal segítették a mulatság megszervezését. Gondoskodtak a korhű jelmezekről és az eseménynek megfelelő programokról: felállításra került a szőlősátor, ahol felfüggesztették a gyümölcsöket, melyeket később „lopni” lehetett, megjelentek a népviseletbe öltözött táncosok, a kisbíró kidobolta az elkövetkező eseményeket, valamint megcsodálhatták a Bíró és Bíróné hintós fogatát is. A színes felvonuláson túl a lakók örömmel mutatták meg vers és ének tudásukat ezzel is elkápráztatva a jelenlévőket.

A meghívott vendégek és lakók nagyon jól érezték magukat, hiszen ismét átélhették a régi korok szokásait, a mulatság alatt séta kocsikázhattak és élő zenére táncolhattak, ezzel búcsúztatva a nyarat.

Kisbíró szövege:

Adatik tudtára kicsinek és nagynak

Kinek van még füle, kikiáltom annak!

Az Úr 2016-ik esztendejében

Nem üldögélünk bánatosan, tétlen!

Szóljon gyorsan mindenki sógornak, komának

Eljött az ideje a szüreti mulatságnak

Itt mulat az otthon apraja és nagyja

Búját és bánatát mindenki máshol hagyja!

Bor folyik a csapból, ihatja, ki bírja

Részegségéért ki-ki csak magát okolhatja!

A bor nem vizbül van, szőlő annak anyja,

Láthassa mindenki, ki torkán csúsztassa!

Isten éltesse hát az otthon népét,

Kisbíró szövege mostan leli végét!

 

20160926 Keresztespuszta Szureti mulatsag