szgyf_banner.jpg

20160909 Boly SportnapKevés dologról mondható el, hogy minden ember szereti, de a sport ilyen. Sportolni, vagy sportot nézni kortól, nemtől, képességektől függetlenül a legtöbben szeretnek, igaz ez az értelmileg sérült emberekre is. 2016. szeptember 09-én nekik rendeztek Bólyban Mozgásélmény Sportnapot, ahol a „versenyzők” most nem egymással, hanem saját magukkal küzdöttek.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthona szervezésében, idén 14. alkalommal került megrendezésre a Dél-dunántúli Regionális Mozgásélmény Sportnap. Az esemény most is nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 7 intézményből összesen 72 sportoló érkezett a megmérettetésre; a házigazda bólyiak 40 gondozottal szerepeltek a versenyen.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóval kezdődött, ahol Dr. Jády György, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség országos igazgatója, és a Bólyi Önkormányzat képviseletében Rafa-Gyovai Dániel köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthonának színkottás zenekara alapozta meg a hangulatot, majd kezdődhetett a mozgás.

A sportnapon minden résztvevő jól érezhette magát, hiszen ezt a programot kifejezetten nekik fejlesztették ki. Az egészséges emberek számára természetes mozgásformák, mint a testhelyzet megváltoztatása az értelmileg sérült emberek számára sokszor komoly kihívást jelent, ezért most olyan feladatokat állítottak nekik össze, melyeket ők is teljesíteni tudnak. A versenypálya 9 állomásból állt, ahol a sportolók a képességeiknek megfelelően 3 feladatot teljesíthettek. S, hogy biztos legyen a siker, a cél eléréséhez minden állomáson önkéntesek segítették a sportolókat.

A nap végére ismét bebizonyosodott, hogy a mozgáshoz csupán elszántság és kitartás kell, ez a tulajdonság pedig a sérült emberekből sem hiányzik. Fogyatékkal is kiválóan lehet sportolni; a mozgás pedig számukra különösen fontos, hiszen a sport felszabadít, így a hétköznapok nehézségeit is könnyebb megélni.

 

Szatmári Tamásné

mozgásterapeuta

 

20160909 Boly Sportnap