szgyf_banner.jpg

20160813 Mariagyud ZarandoklatAz idei évben augusztus 13-án rendezték meg Máriagyűdön a Fogyatékkal élők, nagycsaládosok, nyugdíjasok búcsúját, melyen hagyományőrző módon a Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthona is részt vett. Nem is történhetett volna ez másként, hiszen, ahogy azt a bólyi Intézmény vezetője, Rumszauer Ferencné elmondta, lakóik már nagyon várták az eseményt, az ellátottak számára minden évben nagy élményt jelent ez a nap.

A lakók idén különös izgalommal készültek a máriagyűdi búcsúra, ugyanis lehetőséget kaptak arra is, hogy a szociális foglalkoztatás keretében készített ajándéktárgyaikat a búcsú ideje alatt a zarándokoknak megmutassák.

Az Intézményből idén 10 gondozott és 5 kísérő vett részt az egész napos programon. A búcsú szentmisével kezdődött, melyet Pavlekovics Ferenc, pasztorális helynök mutatott be. A liturgiában a felajánlás alkalmával az intézmény lakói vihették az oltárhoz a kelyhet, az ostyát, a bort és a vizet.

Mivel az intézményből többen most jártak első alkalommal a zarándokhelyen, ezért az ellátottaknak lehetőségük nyílt arra is, hogy egy részletes bemutató keretében megismerkedjenek a Mária-jelenések helyéül szolgáló templommal, és imát mondjanak az otthon maradt társaikért, családjaikért és gondozókért. Ezt követően az újonnan kiépített rózsafüzér útját járták végig.

A zarándoklat a lelki felfrissülésen túl jó lehetőséget jelentett arra is, hogy új ismeretségek szülessenek. A program ideje alatt a Góbé népzenei együttes hagyományőrző magyar zenéjével szórakoztatta a résztvevőket, ahol a bólyi lakók remek hangulatban a nagycsaládosokkal közösen táncolhattak.

„Nagyon sok örömöt és lelki feltöltődést jelentett számunkra ez a nap” – összegezte a máriagyűdi zarándoklat élményeit az Intézmény vezetője. „Fáradtan, de telt szívvel értünk haza. Emlékül kegytárgyakat vásároltunk és áldattunk meg, hogy otthonunkba is eljusson Nagyboldogasszony közbenjárása. Visszavárnak bennünket egy év múlva is, remélhetőleg még többen részt tudunk venni ezen a gazdag, színes programon.”

20160813 Mariagyud Zarandoklat