szgyf_banner.jpg

20160422 Boly 60Bólyi intézményünk fennállásának 60. évfordulóját ünnepeltük az április 22-én tartott rendezvény keretében. A napra pontosan 1956. május 1-jén alakult – akkori elnevezése szerint Állami Egészségügyi Gyermekotthon – intézmény 60 férőhellyel kezdte meg működését a közel 330 éves Montenuovo-Batthyány kastély területén. Az intézmény az elmúlt évtizedekben – a megnövekedett társadalmi igényekre tekintettel – több épülettel bővült, ma már 270 súlyos, középsúlyos fogyatékossággal élő gyermek- és felnőtt korú embertársunkról gondoskodik.

A jubileumi ünnepség egyúttal alkalmat szolgáltatott a „Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthona bólyi épületének energetikai korszerűsítése” című KEOP projekt keretében felújított épületek felavatására is. A 134,727 MFt támogatású projekt kedvezményezettje a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság volt, amely a felújításhoz önerőként további 47.213.217 MFt-tal járult hozzá.

Az ellátottak életkörülményeit javító beruházás során az épületek külső hőszigetelése, födém hőszigetelés, valamint új hőszigetelt üvegezésű nyílászárók beépítése történt meg, az épületek továbbá esztétikus külső homlokzatot kaptak.

Nagy örömünkre, sokan elfogadták meghívásunkat. Ünnepi köszöntőt mondott Szekeres Pál miniszteri biztos úr, valamint dr. Hargitai János országgyűlési képviselő úr, aki a megyei önkormányzat korábbi elnökeként jó ismerője az intézménynek, és meleg szavakkal méltatta mindazok munkáját, erőfeszítéseit, akik most és a megelőző évtizedekben segítették az intézményt. Velünk ünnepeltek Bóly város vezetői, a megyei szakmai hatóságok és társintézmények képviselői, valamint az intézmény nyugdíjas dolgozói.

A bensőséges rendezvényen a gondozott gyermekek és felnőttek adtak színvonalas, egyúttal megható műsort, majd a vendégek a megújított épületben tekinthettek meg az intézmény múltját felidéző fotókiállítást és filmösszeállítást. A délután már csak lakóké és dolgozóké volt, a rendezvénysátorban ünnepeltek estig.

Köszönet illeti az intézmény vezetőit és dolgozóit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az évfordulónak méltó keretet adjunk, ünnepi díszbe öltöztették a kertet és az épületeket, és a felújítás során is mindent megtettek azért, hogy a gondozottak mindennapi életét az ne zavarja meg.

Továbbá köszönet mindazoknak, akik az elmúlt 60 évben támogatták az intézmény elhivatott munkáját!

20160422 Boly 60