szgyf_banner.jpg

20160225 Keresztespuszta FarsangA farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (idén február 10.) tartó időszak, melyet a „farsang farka” zár le, amikor a legnagyobb mulatozás van. Mi is ekkor (február 9.) rendeztük meg hagyományos ünnepségünket, amit természetesen több hetes előkészület előzött meg. A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (idén február 10.) tartó időszak, melyet a „farsang farka” zár le, amikor a legnagyobb mulatozás van.

Mi is ekkor (február 9.) rendeztük meg hagyományos ünnepségünket, amit természetesen több hetes előkészület előzött meg. Lakóinkkal a meglévő jelmezek alapján kitaláltunk egy témát, ami köré felépíthettük az ötleteket. Úgy gondoltuk, idén „cirkuszolunk” egy nagyot.

20160225 Keresztespuszta Farsang

Lakóink választottak maguknak szerepeket, kitalálták a művészneveiket, saját álarcaikat vágták, színezték, festették és a mentálhigiénés munkatársak elkészítették a hiányzó jelmezeket, kellékeket, feldíszítették a termet. Sokat próbáltunk, míg elérkezett a nagy nap. Délelőtt még volt egy utolsó próba a mentálosok irányításával minden beöltözővel, így a lakókon kívül a nővérekkel, takarítókkal, szakmai vezetőkkel, telephelyvezetővel. Minden ruha ki lett osztva, amit a nővérek segítettek felhúzni a szereplőknek. Egy órára a takarítónők és a karbantartó átrendezték a nagy ebédlőt, a mentálosok bekészítették a kellékeket, paravánt, a szereplők várták sorukat a folyósón, a többi nővér pedig felhozta, felkísérte az oldalakról a többi lakót. Fél kettőkor Óbéri Ildikó telephelyvezető egy kis történettel és verssel köszöntötte a nézőket és a szereplőket, majd átadta a szót Hegedüs Vivien mentálosnak, aki mint Herr Direktor a Cirkusz Piccolo porondmestere üdvözölte a mélyentisztelt publikumot, nagyérdemű közönséget és felkonferálta a fellépő művészeket. Így eljött Pumukli az artista; Ali Azerbajdzsan kígyóbűvölő; Atom Anti a világ legkisebb legerősebb embere; Tatajana és a töröttlábú Natasa légtornászok; Bimm és Bamm bohócok; Angyal Bandi, aki egy fenékkel ül meg három lovat; popkornárusok; egy eltévedt kislány vattacukorral; Bendegúz és medvéje Jonatán; Ahmed Ben Kefír a világ egyetlen néger fakírja; Vitéz Dromedár állatidomár és oroszlánjai karikaszámukkal; Pörgős Panna tányérforgató; Alberto Kamuvszki bűvész és végül nevével ellentétben Tompa Mihályné késdobáló, aki intézményvezetőnk önként jelentkezésével egy veszélyes mutatványt hajtott végre. Végül, ahogy a cirkuszban is szokás, a teljes szereplőgárda felvonult, majd Hegedüsné Hegyi Edit intézményvezető gratulált az ötletes jelmezekhez, a színvonalas műsorhoz. Megköszönte a lakóknak, munkatársaknak az aktív részvételt és minden segítséget, amivel hozzájárultak a mai rendezvény sikeréhez. Kezdődhetett a mulatság üdítővel és a konyhások által készített csörögefánkkal. Mindenki táncra perdült Ignácz László „Joke” zenéjére, vidám hangulat járta át az egész intézményt. Így búcsúztunk a téltől, hogy minél előbb jöhessen a tavasz.